Reiseinfo

FØR AVREISE

Reise med barn under 18 år Sør-Afrika har egne regler for reise med barn under 18 år. Det kreves blant annet fødselsattest bevitnet av fylkesmann. Det er også egne regler dersom barn ikke reiser sammen med en eller begge foreldre. Dersom du reiser med barn under 18 år, ta kontakt med oss og vi vil sende deg nødvendig informasjon.
NB. Disse reglene ble endret i november 2019 og fødselsattest skal ikke lengre være nødvendig. Vi anbefaler likevel våre gjester å ta med et slikt dokument da det har vært noen problemer med implementeringen av de nye reglene. Kontakt gjerne den Sør-Afrikanske ambassaden i Norge eller Sverige for mer informasjon.

Dersom man skal reise til Sør-Afrika trenger man pass, og dette må være gyldig 3 mnd etter hjemreise. Det er ikke visumplikt. NB! Sør-Afrika godtar ikke nødpass. Ved ankomst i Sør-Afrika får man en «temporary permit» med en utløpsdato. Skal oppholdet forlenges må Home affairs kontaktes. Skal man besøke Botswana eller Zimbabwe er det heller ikke nødvendig med visum. Dette ordnes ved grensen. Til Botswana er det ingen kostnader men til Zimbabwe koster det ca 100 USD.

Flyreisen til Sør-Afrika går via en mellomlanding i Europa. Dette kan være Frankfurt, London, Amsterdam eller andre. Det er ingen tidsforskjell når Skandinavia er på sommertid men på vår vinter ligger Sør-Afrika en time foran. Flytiden fra Europa til Johannesburg er 10-12 timer.

Mange flyselskaper har korte transfertider ved mellomlanding. Prøv å unngå dette. Dersom man reiser via f eks Frankfurt eller London som er store flyplasser anbefales to timer transfer som minimum.

Har du spesialbaggasje som for eksempel våpen, ta kontakt med oss da slike regler stadig endrer seg.

PAKKELISTE (forslag)
Dokumenter

Pass (Ta gjerne en kopi og oppbevar den adskilt fra passet.
Flybilletter / Referansenummer eller bekreftelse
Reise- eller sykeforsikring
Liste med viktige telefonnummer (sperring av kort etc.)

Førstehjelp
Plaster og gnagsårplaster
Hodepinetabletter
Pinsett
Nesedråper
Våtservietter

Bekledning
2 par langbukser (gjerne nøytrale farger)
2 par shorts
2 langermede skjorter
4 kortermede skjorter / T skjorter
Fleece eller vindjakke
Undertøy
Hatt eller caps
Gode tursko (gjerne kraftige joggesko)
Sandaler eller annet lett fottøy
HUSK! På Unzwa inngår vask av tøy – Pakk lett!

Strøm og lading
Sør-Afrika bruker 220 V men har egne kontakter. På våre reisemål finnes adaptere som kan benyttes.
IKKE kjøp type «universalladere» eller annet på flyplass i Europa. I Sør-Afrika benyttes et eget tre-pinpluggsystem som kun kan kjøpes her. Vi har adaptere tilgjengelig for våre gjester.

Annet
Kamera / Videoutstyr med ekstra kort
Kikkert
Batterier og ladere
Lommelykt / Hodelykt
Liten ryggsekk for dagsturer.

VAKSINER OG SYKDOM 
Sør-Afrika ligger utenfor malariaområdet. Det er ingen formelle krav til vaksiner, men det kan være lurt og ta stivkrampe og hepatittvaksine. Mange leger gjør oppmerksom på at deler av Kruger National Park kan ha malaria. Vi i Unzwa Safaris anbefaler våre kunder å kontakte fastlege eller den lokale helsestasjon.

Det er god tilgang på legehjelp og apoteker i Sør-Afrika. Landet har et godt utbygd helsesystem og det er lett å få hjelp. Nødtelefon (alle tjenester) er 10111 og telefonen til Medical resque er 0800-111-990.

Mye av vannet kan drikkes rett fra springen men her er det lokale variasjoner. Mange steder er vannet veldig hardt på grunn av mineraler og det anbefales å kjøpe vann på flasker.

Dersom du har behov for legehjelp kontakt også din leverandør av reiseforsikring da disse ofte har preferanse på hvilke leger eller sykehus som skal benyttes.

FREMME I SØR-AFRIKA

Valuta
Den Sør-Afrikanske valutaen heter RAND (ZAR). Kursen er ca 0,65 for en krone.Valutaen beveger seg stort sett med dollarkursen. Det er denne valutaen som benyttes. Ikke ta med dollar eller euro på reisen. De er vanskelig å bruke da det er RAND som gjelder. Det finnes mange minibanker både på bensinstasjoner og i byer. Reisesjekker kan brukes men man må finne steder der disse kan veksles. Ikke ta mot hjelp ved minibanker da svindelforsøk forekommer. De aller fleste butikker og restauranter tar de fleste typer kredittkort.

Tips er vanlig og 10% regelen gjelder også her. NB! Ikke veksle til RAND før avreise da kursene er mye bedre ved kontantuttak i Sør-Afrika. Og IKKE ta ut kontanter på flyplassen da det har vært en del kriminalitet mot de som har tatt ut store beløp på flyplassen.

Bruk av mobiltelefon
Sør-Afrika har et godt utbygd mobilnett med 4G. Kvaliteten på nettet varierer og kan være dårlig på landsbygda. I nasjonalparker kan dekning være totalt fraværende. Det er meget dyrt å bruke telefon og spesielt databruk. Skru av mobidata / roaming. Wi-fi finnes på de fleste lokasjonene vi bruker. Ringetid er opp mot NOK 10/min og man betaler også for innkommende samtaler.

Mat
Generelt kan man si at kvalitet på mat i Sør-Afrika er meget bra. Det produseres mye kjøtt og det dyrkes poteter, tomater og masse annet. Det er rikelig med friskt grunnvann og det brukes til vanning uten tilsetning av kjemikalier. I tillegg brukes det en del viltkjøtt som er av bra kvalitet. Ved kysten er det god tilgang av fersk fisk. Så det er ingen grunn for å bekymre seg for maten ved en reise til Sør-Afrika.

Vin og øl 
Sør-Afrika er kjent for en god vinproduksjon. Allerede på 1700 tallet begynte de franske hugenottene å bruke kunnskap og teknologi de hadde med fra Frankrike. Det er i dag en rekke vingårder med historie tilbake til denne tiden. Sør-Afrika har også en egen drue (pinotage) som er avlet frem. Blant store produsenter er Boschendal, Nederburg og Constantia.

Øl er kultur i Sør-Afrika. Det meste kjente merket er Castle som er et lyst og lett øl. Det finnes en rekke egne merker som Lion og Hansa. South African Brewery er nå kjøpt opp av Miller og heter SAB Miller.

Restauranter
I byene finnes mange bra restauranter. Prisene er lave og kvaliteten bra. Er du i Cape Town eller Durban er det vel verdt å prøve en fiskerestaurant.

Natteliv
Sør-Afrika har ikke samme kultur som Europa når det gjelder nattklubber og diskoteker. I store byer som Pretoria og Cape Town finner man likevel en del slike steder.

Shopping
Det finnes store kjøpesentre i byene. Her kan du få kjøpt nesten hva som helst da disse ikke ligger noe tilbake for tilsvarende sentre i Europa. Prisene på importerte luksusvarer og merkevarer er stort sett de samme som i Europa. Prisen på lokale forbruksvarer er lavere enn det vi er vant til.

Mange planlegger å kjøpe gull og edelstener når de er i Sør-Afrika. Dette er som regel ikke billigere enn i Europa da råvareprisene er internasjonale. Man kan likevel få kjøpt en del annensorteringsvarer til en virkelig rimelig penge da dette er produkter som ikke eksporteres. Eksempler på dette er gull av midre kvalitet og diamanter eller andre stener som er annen- eller tredjesortering. Kjøp av dette bør utelukkende skje i forretninger og ikke på gaten der sjansen for svindel er meget stor.

Det finnes en rekke markeder som selger afrikansk brukskunst. Her er det som regel bare å prute til man får minst 50% rabatt. Vær obs på at flyplassene i Johannesburg og Cape Town har en mengde butikker med disse produktene og de er som regel ikke mye dyrere enn på markedene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *